Ferietiden i Norge reiser alltid mange spørsmål og tvil rundt feriepenger, altså feriepenger. I løpet av året, når vi jobber eller mottar ytelser, betaler arbeidsgiver eller NAV oss ekstra midler. Disse midlene er ment som en erstatning for lønnen vår når vi ikke jobber på grunn av ferie. Hva er uttaksreglene? Når betaler arbeidsgiver ferie? Hvor mye har hver ansatt rett på? Må jeg betale skatt av feriepengene mine?
Du finner svaret på disse spørsmålene her.
Hvor mye ferie har jeg rett på?
Som standard har hver arbeidstaker krav på minimum 10,2 % feriegodtgjørelse.
Hvorfor minimum? La oss se nærmere på dette. Arbeider du i Norge har du rett til:
- 10,2 % feriepenger hvis du er under 60 år,
- 12,5 % feriepenger dersom du er over 60 år.
Når betales ferieferie?
I følge loven skal feriepenger utbetales under permisjonen, i forhold til dens varighet.

- 25 virkedager ferie dersom du er under 60 år
- 31 virkedager ferie dersom du er over 60 år.
Skal skatt betales på helligdager?
Ja, du skal alltid betale skatt på ferien - uavhengig av når den betales.
At ferier er skattefrie er en populær myte. Men som alle myter er det en viss sannhet i det. Opprinnelsen til denne uriktige informasjonen er et resultat av den utskiftbare bruken av begrepene "skatt" og "skatteforskudd".
Vel, ferieavgiften innkreves hvert år i årsoppgjøret. Det er ingen unntak fra dette.
Det som imidlertid ofte ikke hentes inn ved utbetaling av feriepermisjon, er skatteforskudd. Forskuddsutbetalinger gjøres med hver standardutbetaling (med unntak, f.eks. før ferie) og ved hver ytelsesutbetaling.
Når det gjelder utbetaling av ferieferien, kreves det normalt ikke forskuddsbetaling i det hele tatt dersom ferieavbruddet er opptjent i foregående år. Det er unntak fra dette, så det kreves forskuddsbetaling når:
- vi er på bordet med kodene: 7150, 7160, 7350, 7500, 7700, 6350, 6500, uavhengig av hvilket år ferien ble opptjent.
- vi er på kildeskatt 25% (LØNNING) systemet.
Hvis vi er på et standardbord (f.eks. 7100 eller et annet som ikke er oppført ovenfor) eller på et standard prosentkort (f.eks. 30%), betales ferien uten forskuddsbetaling. Med mindre det utbetales samme år som det ble opptjent - så skal forskuddet kreves inn.
Vi vil også minne om at uansett om forskuddsbetalingen blir innkrevd eller ikke, vil det til syvende og sist (etter oppgjør med Skattekontoret) ligge igjen samme beløp i lommeboken vår.