Forsikring for ansatte som midlertidig jobber eksternt fra Polen
Fra 1. juli 2023 vil nye forskrifter om trygd gjelde for ansatte som jobber fjernt fra NOKaj, hvor de ikke er fast bosatt. Dette gjelder situasjoner der en arbeidstaker jobber for en arbeidsgiver fra Norge, men jobber eksternt fra hjemmet i en tid.
Hovedforutsetninger i den nye avtalen
- Hvem omfattes av kontrakten?
Avtalen gjelder for arbeidstakere som normalt jobber i NOKaj, hvor arbeidsgiveren deres er lokalisert, men i en viss periode jobber fjernt fra hjemmet NOKAJ. For eksempel: vi jobber normalt for en norsk arbeidsgiver i Norge, men midlertidig bytter vi til hjemmekontor i Polen. Selvstendig næringsdrivende omfattes ikke av den nye kontrakten. - Endringer i prosentandel av fjernarbeid
I følge tidligere forskrifter måtte en arbeidstaker utføre mindre enn 25 % av sitt arbeid i NOKAj-boligen for å være forsikret i Norge – det nye regelverket hever denne terskelen til 50 %. - Land som omfattes av avtalen
Det nye regelverket gjelder for ansatte fra 17 EØS NOCs: Belgia, Finland, Frankrike, Kroatia, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polski, Portugal, Slovakia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike. Avtalen omfatter også Sveits. - Jobber i ferien
Hvis en ansatt jobber eksternt i feriene sine i NOKaj, hvor de ikke bor fast, for eksempel i Kroatia eller Spania, dekker det nye regelverket dem. - Hvilke jobber dekkes?
Kontrakten gjelder kun fjernarbeid utført digitalt, eksternt. For eksempel gjelder reglene for grafiske designere, tekstforfattere, programmerere osv. - Hva er konsekvensene for arbeidsgivere?
Dersom en arbeidsgiver ønsker at hans arbeidstaker skal være forsikret i Norge, må han inngå en kontrakt med arbeidstakeren som spesifiserer hvor mye arbeid som skal utføres eksternt. Dersom en arbeidstaker ønsker å være forsikret i Norge, må han eller hun sende en hensiktsmessig søknad til NAV.
summering
For ansatte som jobber eksternt for en norsk arbeidsgiver, er det viktig å spore hvor mye tid som brukes på jobb utenfor Norge. For å være trygdet i det norske trygdesystemet må de ikke overstige 50 % av arbeidstiden utenfor Norge.
Det er viktig for arbeidsgivere å være oppmerksomme på disse endringene og tilpasse seg det nye regelverket for å sikre at deres ansatte har tilstrekkelig trygdedekning.