Årsoppgave fra en barnehage i Norge – hva er det?

Årsoppgave fra en barnehage i Norge – hva er det?

Betaling for passet eller hus på låven, låvehus

Hva er dette dokumentet?

Årsoppgave fra barnehagen i Norge er det også kjent som årsrapporten, det vil si et dokument som samler den viktigste informasjonen knyttet til oppgjør med denne institusjonen. Der kan vi blant annet se: hvor mye betalte vi for barnehage i et gitt år, som er spesielt viktig for oss.

Hvorfor får jeg dette?

Barnehagen eller kommunen der barnehagen holder til skal melde fra all informasjon knyttet til fakturering til skattekontoret i Norge – inkludert hvor mye du betalte for barnehagen. For klarhet og informasjon, årsoppgave sendes til degfor å sjekke om opplysningene på den og som er sendt til skattekontoret er korrekte i tråd med virkeligheten.

Dette betyr ikke det Skatt vil skattlegge deg i tillegg - til og med motsetning! Les mer senere i artikkelen.

Hvilke data inneholder årsoppgave?

Dokumentet inneholder vanligvis:

  • overskrift med navn på kommune/barnehage og adresse, organisasjonsnummer, og evt. logo
  • navn og etternavn på den som utsteder årsoppgaven samt kontaktinformasjon
  • dokumenttittel
  • informasjonstekst, dvs. hovedinnholdet i selve dokumentet:
    • hvilket beløp som ble rapportert til Skattekontoret i Norge
    • som det ble påløpt barnegebyr for
    • opplysninger om at merkostnader ikke er fradragsberettigede og derfor ikke er inkludert i nevnte beløp
    • informasjon om nødvendigheten av å beholde dokumentet
    • opplysninger om at dokumentet også ble sendt til Skattekontoret

Et eksempel på årsoppgave ser slik ut:

Eksempel på årsrapport for pass og barnepass - Klikk for å se stort bilde

For det første er det i barnehagens årsoppgave vi er interessert i informasjon om fakturaer betalt av deg for opphold i barnehage og/eller SFO/SFO til ditt barn/barn. Den gir beløpet for et barns oppmøte på anlegget, eksklusiv tilleggsavgifter for måltider osv. - disse er tatt i betraktning kun avgifter for barnehageplass.

Kan jeg trekke utgiftene til barnehage og SFO fra skatten min?

På årsoppgaven fra barnehagen i Norge står det mengdensom ble betalt av deg for barnets opphold i anlegget. Det er det mengden, som ikke inkluderer avgifter som ekstra måltider. I praksis betyr dette det Beløpet på årsoppgave er beløpet du (ikke alltid, men ofte) kan trekke fra skatten.

Hvorfor er det slik? Fordi du kan trekke fra avgifter knyttet til ditt barns oppmøte i barnehage og SFO, jednak du kan ikke trekke fra tilleggskostnader relatert (unntatt gebyrer for transport til barnehage – du finner mer informasjon her (klikk)).

Hvem kan trekke fra barnehage- og SFO-kostnader i Norge?

For å trekke fra barnrelaterte utgifter må ett vilkår være oppfylt:

  • barnet må ikke være eldre enn 12 år eller, når det gjelder funksjonshemmede barn, 18 år (medisinsk eller sosial erklæring kreves)

Du kan også nyte godt av fradraget dersom barnet er utenfor Norge sammen med den andre forelderen!

Hvor mye kan jeg få?

Du kan maksimalt trekke fra:

  • 25.000 XNUMX kr for første barn
  • kr 15.000,- for hvert tillegg
  • er også kvalifisert fradrag på kr 1,83 for hver kilometer reise til barnehage/SFO, eller fradrag av faktiske kostnader (f.eks. buss), inntil 100.880 XNUMX kr. Dette inkluderer også kjørte kilometer til og fra jobb.

Det er verdt å merke seg her at dersom begge foreldrene til et barn nyter godt av fradraget – må de dele det mellom seg. Det betyr at dersom vi har ett barn, kan vi trekke totalt 25.000 XNUMX kroner til sammen (f.eks. halve barnets mor og halve barnets far). Fradraget kan fordeles på den måten du vil.

Hva om beløpene på årsoppgaven min ikke stemmer overens med det jeg betalte?

I så fall er det verdt det kontakte institusjonen som utsteder dokumentet og avklare saken. Ved uenighet om beløpet, hvis du vet at du kan bevise poenget ditt - ingenting er tapt, kan du manuelt legge inn riktig beløp i årlig avkastning.

Overføres dette automatisk til skattemelding?

Ja, innbetalt beløp er synlig på årsoppgaven og er knyttet til den fradraget skal automatisk inngå i din årlige selvangivelse, med automatisk deling mellom barnets foreldre (standard 50:50). Hvis dette ikke er tilfelle, er det verdt å korrigere påstanden, som vil bety redusere den endelige skatten eller øke skatterefusjonen, og dermed legge igjen mer penger i lommen.

Hva om jeg ikke mottok et slikt dokument, men jeg burde ha fått det?

Innen utgangen av januar skal du ha mottatt alle årsoppgavene dine – fra arbeidsgiver, bank, forsikringsselskap og så videre. Hvis februar har gått, er den årlige selvangivelsen rett rundt hjørnet og du ennå ikke har mottatt årsoppgaven fra barnehagen – det lønner seg å ta kontakt med barnehagen eller kommunen som barnehagen tilhører og be om å få dette dokumentet tilsendt. Dette er obligatorisk, så en forespørsel bør være tilstrekkelig i de aller fleste tilfeller.

Må jeg betale for årsoppgave?

Ikke, dokumentet er helt gratis og hvis noen krever gebyr fra deg for det, er det verdt å politianmelde slik praksis. Vi kjenner imidlertid ikke til noen tilfeller der noen ville be om et slikt gebyr.

Jeg får ikke kontakt med barnehagen og vet at beløpet er feil, hva skal jeg gjøre?

Du trenger ikke prøve å kontakte barnehagen mer. Bare det å ha dokumentet er kun ment for å gjøre det lettere for deg å kontrollere om fradraget er tatt riktig hensyn til. Uten årsoppgave må du selv beregne kostnadene du har rett til fradrag for og avgjøre om alt stemmer. Denne NOKok er også verdt å gjøre i en situasjon der vi har årsoppgave – her kan også barnehagen eller kommunen gjøre feil. Så, når vi allerede vet det endelige beløpet, er alt vi trenger å gjøre manuelt du retter skattemeldingen og korrigere fradragsbeløpet.

Hvis du ønsker å spørre om skatter, fordeler eller andre offisielle saker, vennligst kontakt oss: +47 21 38 38 21.
Vi henter man.-fre. fra 9 til 00 og vi hjelper deg gjerne!

Forfatter av artikkelen: Marcin – marcin@efirma.no

Kommenter