En bil med polske skilter i Norge – når kan du kjøre? Hvilken dokumentasjon kreves?

En bil med polske skilter i Norge – når kan du kjøre? Hvilken dokumentasjon kreves?

Norsk vei, fjell i det fjerne. Som regel må du i Norge kjøre med norske skilt dersom du bor her lenger. Dette innebærer å kjøpe et kjøretøy i Norge eller importere det fra utlandet, noe som ofte er dyrt og ulønnsomt. Men hva om vi har en bil med polske eller andre utenlandske skilter og vi vil inn i Norge med den? Kan vi bevege oss slik og hvor lenge? Hva om det er en politikontroll? La oss se på informasjonen rett fra regelverket.

Når kan jeg kjøre med utenlandske registreringsnummer?

Som regel kan du ikke gjøre dette, og brudd på denne bestemmelsen kan medføre bot og plikt til å omregistrere kjøretøyet, noe som i seg selv kan være skadelig for vår økonomi. Det er definitivt ikke lønnsomt. Det er imidlertid åtte unntak fra denne regelen, som lar deg bruke en utenlandsk bil i Norge permanent eller midlertidig.

Du finner alle unntak med beskrivelser i tabellen nedenfor:

Unntaksnummer Informasjon og krav Eksempel på dokumentasjon
Unntak nr. 1 – Når du har familie i utlandet. Hvis du har familie i utlandet og du besøker dem ofte nok, har du rett til å kjøre bil med utenlandske skilt så lenge du vil. Det er ingen tidsbegrensninger her.

Dette unntaket gjelder for den nærmeste familie, som betyr at det må være ektefelle eller mindreårig barn. Den lovpålagte besøksfrekvensen er minst én gang i måneden (for Polen kan den antas én gang hver tredje måned, fordi inspektørene også må ta hensyn til avstanden til NOKAJ av besøkene).

Eksempeldokumentasjon: vigselsattest, barnets fødselsattest, bevis på opphold eller registrering i utlandet og bekreftelse på utenlandsreise, for eksempel flybilletter, fergebilletter, gatekvitteringer.
Unntak nr. 2 – Når du har fast jobb eller studerer i utlandet. Her må du oppfylle 3 betingelser:

  • Du må ha fast jobb eller drive bedrift eller ha studert i utlandet
  • Du kan ikke ha familietilknytning i Norge. Det betyr at du enten ikke har ektefelle eller mindreårige barn i Norge eller de bor utenfor Norge.
  • Du kan ikke være registrert i Norge. Selv om du har et personnummer kan du melde framelding.

Oppfyller du disse vilkårene kan du også kjøre bil med utenlandske skilt så lenge du vil i Norge.

Eksempel på dokumentasjon: utenlandsk arbeidskontrakt eller studiebevis. De kan sjekke familieforbindelser og registreringsstatus på egenhånd.
Unntak nr. 3 – Du har hus i utlandet. Vilkår som skal oppfylles:

  • Du må eie hus eller leilighet i utlandet.
  • Du kan ikke ha familietilknytning i Norge.
  • Du kan ikke være registrert i Norge.
  • Du må oppholde deg i utlandet i minimum 185 dager eller reise mellom Norge og ytterligere kr hver dag.
Eksempel på dokumentasjon: notarisk skjøte på hus eller leilighet eller leieavtale. I tillegg vil det kreves bekreftelse på et utenlandsopphold på minst 185 dager, for eksempel gjennom reiseregister sammen med reisebevis, for eksempel flybilletter, fergebilletter og lignende dokumenter.
Unntak nr. 4 – Oppholdet i Norge vil være kr under 2 år. Inntil 1 år: det kreves kun dokumentasjon, for eksempel en arbeidskontrakt begrenset til 1/2 år eller en tidsbegrenset leiekontrakt.

Inntil 2 år: i tillegg til de tidligere dokumentene, er det nødvendig å sende inn en søknad til skattekontoret før utløpet av bruksåret for bilen.

Inntil 1 år: Arbeidskontrakt eller leiekontrakt tidsbegrenset til 1 år eller mindre.

Inntil 2 år: Arbeidskontrakt eller leiekontrakt tidsbegrenset til 2 år eller mindre, bekreftelse på innlevering av søknad til skattekontoret.

Unntak nr. 5 – Når du bruker bilen inntil 14 dager i året. Dette unntaket gjør at vi kan bruke bilen i Norge i inntil 14 dager og å lagre bilen her i inntil 182 dager i året.

Disse periodene kan deles fritt – vi kan reise inn i Norge på en dag, deretter lagre bilen i 150 dager, deretter bruke den i 13 dager og deretter lagre den i opptil 32 dager.

I dette tilfellet må vi melde bruk/oppbevaring av bilen til Altinn. Ved befaring skal vi ha bekreftelse på innsending av søknad.
Unntak nr. 6 – Bruk av privatlånt bil i inntil 25 dager. Reglene er som i forrige punkt: du kan bruke en privatlånt bil i inntil 25 dager i året.

Perioden kan deles eller kombineres med lagring.

Eksempel på dokumentasjon: bekreftelse på innsending av søknad til Altinn, leieavtale.
Unntak nr. 7 – Bruk av bil leid av selskapet i inntil 42 dager. Dette gjelder kun bil lånt fra et profesjonelt bilutleiefirma.

Du kan bruke bil lånt av selskapet i inntil 42 dager i året. Perioden kan deles eller kombineres med lagring.

Eksempel på dokumentasjon: bekreftelse på innsending av søknad til Altinn, leieavtale.
Unntak nr. 8 – Bruk av utenlandsk firmabil. Dette gjelder for eksempel hvis bedriften du jobber for har base i utlandet. Det er flere vilkår som må være oppfylt for at dette unntaket skal telle.

  1. Den som registrerer og bruker bilen må bo i Norge.
  2. En person som bruker en bil med utenlandske skilter må få det fra et utenlandsk firma.
  3. Bilen skal være nødvendig for å utføre arbeid i Norge.
  4. Bilen kan ikke være i Norge mer enn 183 dager i året.
  5. Totalt antall kilometer brukt til firmabil i utlandet skal være større enn totalt antall kjørte kilometer i Norge.
Søknaden sendes via Altinn, og den som bruker bilen må kunne bevise at hvert av vilkårene er oppfylt. Det kan for eksempel være: arbeidsavtale med utenlandsk virksomhet, avtale om bruk av bil til den ansattes disposisjon, ordrebekreftelse i NO, dokumentasjon på kjøretøyets kjørelengde, herunder privat- og bedriftsreiser i NO og til utlandet.

Norsk vei, trær og elv i det fjerne. Dersom det kreves passende dokumentasjon for en gitt søknad – husk å transportere den, politiet kan kreve originalene. Ved befaring er det vanligvis tilstrekkelig med en muntlig erklæring, men presenter om nødvendig din situasjon og relevante dokumenter som bekrefter oppfyllelsen av ett av unntakene.

Dersom unntaket som lar deg legge inn NO er ​​tidsbegrenset, husk å sjekke fristene.

Hva om jeg ikke oppfyller kravene og jeg bruker polske plater?

Snødekt norsk vei. I en slik situasjon risikerer du i tillegg til boten å bli pålagt å omregistrere bilen din. Dette er forbundet med ganske høye kostnader, som inkluderer: avregistrering av bilen i utlandet, betaling av innledende engangsavgift avhengig av bilens vekt og klimagassutslipp, 25 prosent moms på bilprisen, depositum for vraking på ca 2400 kroner og gebyr for gasser i luft kondisjonering på ca 1100 kroner. Å importere bil til Norge er vanligvis ulønnsomt og kan være enda mer ulønnsomt dersom du må betale bot og tilleggsgebyrer.

 

 

summering

Norsk vei, fjell i det fjerne.

  1. Bor i utgangspunktet i Norge du bør kjøre med norske registreringsnummer
  2. I jussen har vi 8 unntak som lar deg kjøre i Norge med utenlandske skilt
  3. Husk at hvert av unntakene krever dokumentasjon som du alltid har med deg i bilen og at det er synlig at det er autentisk – politiet kan kreve originaler
  4. Husk at unntak kan ha tidsbegrensninger, så det er avgjørende å sjekke om de fortsatt er oppfylt. Noen av unntakene kan også kreve å sende inn en søknad til kontoret først.
  5. Konsekvensene av ulovlig kjøring med utenlandske nummer kan være svært alvorlige for lommeboken.

Kommenter