Kjøpe bil i Norge – hvilke avgifter må du betale? 

Ønsker du å kjøpe bil i Norge og lurer på hvilke avgifter det vil medføre? Vi hjelper deg.

I Norge deler vi skatt inn i 4 situasjoner:

  1. Kjøpe ny bil fra forhandler
  2. Kjøpe bruktbil hos en forhandler som tidligere var registrert i Norge
  3. Kjøpe bruktbil fra en forhandler som Nie var tidligere registrert i Norge
  4. Kjøpe bil av en privatperson

Les videre for å finne ut hva du kan forvente i hver situasjon.

Kjøpe ny bil fra forhandler

Par som kjøper en bil fra en bilforhandler.Hvis du kjøper en ny bil på et bilutstillingslokale, må du ta hensyn til to avgifter: engangsavgift, vrakpantavgift og merverdiavgift, det vil si MVA (MVA).

  • Engangsavgift er en engangsavgift beregnet ut fra kjøretøyets avgiftsgruppe, nettovekt, CO2-utslipp, nitrogenoksidutslipp og fortrengning. For noen kjøretøy er det også tatt hensyn til motorkraft.
  • Oversatt til polsk betyr Vrakpantavgift et gebyr for skrot – det høres rart ut når det er snakk om en ny bil, men det er et gebyr som belastes for oppbevaring av et eventuelt fremtidig bilvrak. Dette er en engangsavgift som betales ved førstegangsregistrering av bilen.
  • Merverdiavgift er norsk merverdiavgift, det vil si skatt på varer og tjenester. Det belastes når nesten alle produkter selges og nesten alle tjenester leveres. I Norge er standard MVA-sats 25 %, denne satsen gjelder også for biler. Vi må også alltid legge til 25 % MVA-avgift til nettoprisen på bilen.

Vanligvis er disse avgiftene allerede inkludert i prisen du betaler forhandleren. Noen kjøretøy er fritatt for visse avgifter eller får skattereduksjon. Disse inkluderer for eksempel elbiler.

Kjøpe bruktbil fra forhandler

Bilen var tidligere registrert i Norge

Dersom bilen tidligere var registrert i Norge, er avgiftene nevnt ovenfor allerede betalt. Også i denne situasjonen må vi betale en ting, det vil si omregistreringsavgift - et gebyr for omregistrering av kjøretøyet.

Dette gebyret avhenger av flere faktorer og du kan beregne nøyaktig beløp på nettsiden til Skattekontoret - kliknij tutaj.

Bilen var tidligere uregistrert i Norge

En mann håndhilser på en annen mann. En bil i bakgrunnenDersom bilen du kjøper ikke tidligere er registrert i Norge, må du dessverre betale tilleggsavgift og vrakpantavgift, som er beskrevet i avsnittet "Kjøpe ny bil hos forhandler". Når det gjelder moms betales den når du importerer bilen din til Norge og blir en del av prisen du betaler til forhandler/importør.

Men dersom bilen tidligere var registrert utenfor Norge, kan vi regne med engangsavgiftsfradrag, s.k. bruxfradrag. Her gis det et prosentvis fradrag som øker jevnlig frem til bilen er 20 år fra dato for førstegangsregistrering i utlandet til registreringsdato i Norge – for eksempel dersom bilen første gang ble registrert i Polen i januar 2017 og var først. registrert i Norge i januar 2024, 7 år har gått - vi betaler 66 % lavere engangsavgift.

Kjøpe bil av en privatperson

Kjøper du bil av en privatperson vil det i de aller fleste situasjoner være en bil som tidligere var registrert i Norge. Så i denne situasjonen, som ved kjøp av en tidligere registrert bil fra en forhandler, må vi betale én ting - omregistreringsavgift, det vil si gebyret for omregistrering av kjøretøyet.

Dette gebyret avhenger av flere faktorer og du kan beregne nøyaktig beløp på nettsiden til Skattekontoret - kliknij tutaj.

Hvis du trenger hjelp med offisielle saker, vennligst kontakt oss: +47 21 38 38 21. Vi er tilgjengelige man.-fre. fra 9 til 00 og vi hjelper deg gjerne!

Kommenter