Covid i Norge – regelverk – innreise, tester, karantene. Fra 21.06. juni – gratis inngang fra Polen!

⚠️ FRA 21.06/XNUMX KAN DU INN FRIT FRA POLEN TIL NORGE - FINN UT DE KOMPLETTE REGLERNE ⚠️
Siste oppdatering: 16.07. mars XNUMX
 
I dette innlegget finner du et komplett sett med regler med myndighetskilder, verifisert og bevist.
 
Regelverket endres ofte, så dette er et innlegg med et regelverk. Del gjerne denne linken: https://efremtid.no/news/covid/ (eller bruk deleknappen nederst i innlegget). Permanent lenke til innlegget: https://www.facebook.com/KsiegowyNorwegia/posts/507938730646611
 
⚠️ HVEM KAN KOMME INN I NORGE OG FRA NÅR?
Generelt, fra 21.06. juni, blir Polen et grønt land ifølge den norske regjeringen. Dette betyr at fra 21.06. juni har enhver bosatt i Polen rett til å reise inn i Norge til ethvert formål - turist, for arbeid, vaksinert eller ikke - Norge har ingen rett til å utvise ham så lenge han har oppfylt vilkårene for sikker reise til Norge , som vil bli diskutert senere. Generelt for å fjerne tvil, her er den komplette listen levert av den norske regjeringen:
1. Norske statsborgere
2. Personer bosatt i Norge
3. Innbyggere i grønne land (Polen har vært et grønt land siden 21.06. juni) - inkludert turister som har tilbrakt de siste 10 dagene i et grønt land, og i tillegg må turen til Norge være "trygg" - les mer om trygt reise nedenfor.
4. Den nærmeste familien til en person bosatt i Norge, inkludert:
a) En ektefelle eller partner som du har bodd med i minst 2 år eller som du har et felles barn med
b) Mindreårige barn
c) Foreldre til mindreårige barn
d) Voksne barn og foreldre til voksne barn (fra 19.06/12 kl. 00:XNUMX)
e) Barnebarn og besteforeldre (fra 19.06/12 kl. 00:XNUMX)
f) Partner over 18 år, som forholdet varer i minst 9 måneder med, som du har møtt minst én gang, basert på søknad til UDI (fra 19.06. kl. 12:00)
5. En person som jobber i en kritisk sektor
6. En person som er vaksinert mot covid-19 (minst en uke etter vaksinasjon med to-dose vaksine fra andre dose og tre uker etter vaksinasjon med en enkelt dose vaksine) eller som har hatt covid-19 (med positiv test maksimalt 6 måneder siden) med EU-sertifikat med QR-kode (gyldig fra 24.06/00 00:XNUMX for EU-sertifikater) – uavhengig av fargen på landet
… + noen få andre
 
MERK: Du trenger bare å oppfylle noen av unntakene ovenfor for å kunne delta.
 
⚠️ HVIS JEG ER BOENDE I POLEN HVORDAN KAN JEG INNRE I NORGE?
Du kan bruke hvilket som helst av unntakene og gå inn. Men hvis du bruker unntak 3) - det vil si at du kommer inn, for eksempel som turist, venn av en person i Norge eller utvidet familie, må du oppfylle kriteriene for sikker reise.
 
⚠️ HVA ER TRYGG REISE POLEN – NORGE?
Trygg reise er en reise fra det grønne landet (inkludert Polen) til Norge:
1) uten å bruke kollektivtransport i røde strøk underveis
2) uten å overnatte i de røde områdene underveis
3) ingen kontakt med andre enn de du bor sammen med i røde områder
Hvordan forstå dette nøyaktig? Regjeringen gir tolkningene den bruker:
1) Å reise på vei uten å overnatte på veien (f.eks. Polen -> Tyskland -> Danmark -> Sverige -> Norge) er trygt.
2) Å ta ferge: Grønnregion-ferge -> Norge - anses som trygt (OBS! fra 19.07. juli regnes ikke Danmark->Norge-fergen som trygg!)
3) Polen -> Norge-flyet anses som trygt. Enhver mellomlanding i et rødt område gjør at reisen anses som usikker.
4) Alle busser og tog anses ikke som trygge.
Jeg vil minne om at fra 21.06. juni kan du gå inn som turist dersom reisen var trygg. De samme restriksjonene for sikker reise gjelder for det påfølgende karantenekravet.
Źródło: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2020-03-27-470 $4.a), $4a og $6a
 
⚠️ TEST 24 TIMER FØR OVERGRENSE GRENSEN
Hvis du allerede har bestemt deg for om du kan reise inn i Norge og hvordan du skal gjøre det, må du avgjøre om du må testes 24 timer før du krysser grensen. Vanligvis kommer alle inn unntatt:
1. Fullvaksinerte personer eller de som har hatt covid-19 (se detaljerte definisjoner og nødvendig dokumentasjon tidligere)
2. Folk som kommer fra grønne land (fra 21.06. juni også fra Polen), hvis reisen deres var trygg
3. Barn under 12 år
4. Sjåfører i internasjonal transport på jobb
Alle de andre må ta testen 24 timer før de krysser grensen (eller 24 timer før flyreisen starter). Gjerne en antigentest (resultat innen 30 minutter) eller PCR.
 
⚠️ PÅMELDING
Generelt er alle for tiden forpliktet til å registrere sin oppføring (endring: innbyggere i grønne land har også en slik forpliktelse). Det eneste unntaket for øyeblikket er personer som er vaksinert eller har hatt COVID. Hvis online registrering ikke fungerer, kan du registrere deg på telefon +47 33 41 28 70 - også på polsk! Registrering må gjøres maksimalt 72 timer før innreise (du kan senere selv før du krysser grensen). Registreringsbekreftelseskoden vil være nødvendig ved grensen, og flyselskapene kan kreve den.
 
⚠️ PÅGANGSDOKUMENTASJON
Generelt bør du kunne underbygge situasjonen du er i – hvilket unntak du bruker. Det er ingen eksplisitt dokumentasjon, men sirkulerende papirer gir eksempeldokumentasjon. Også avhengig av din situasjon og unntaket du bruker:
1) Du bor i Norge – utdrag fra folkeregisteret https://skatt.skatteetaten.no/web/minfolkeregisterside/skjema/innsyn (bostedsadresse må være norsk) eller leieavtale gjeldende før avreise, etter retur og utreisebillett fra Norge.
2) Du bor i et grønt land (f.eks. Polen) - et ID-kort er vanligvis nok. For å være sikker kan du ta en leieavtale i Polen eller et notarielt skjøte på eiendommen. Å være polsk statsborger og komme fra Polen bør imidlertid være 100 % tilstrekkelig.
3) Du er familien til en person som bor i Norge (OBS - hvis du er bosatt i Polen og reisen din vil være trygg - trenger du ikke samle denne dokumentasjonen! Du trenger heller ikke ha denne dokumentasjonen hvis du er fullt vaksinert) - sertifikater som bekrefter familieforholdet - fødselsattester, vigselsattester, felles leieavtale og andre.
4) Person som arbeider i en kritisk sektor - hensiktsmessig dokumentasjon fra arbeidsgiver
5) Personer som er vaksinert eller har hatt covid - et EU-vaksinasjonssertifikat eller har hatt covid
6) Bevis på at reisen var trygg – en muntlig erklæring er nok. Dersom omstendigheter hindrer trygg reise (for eksempel en flytur fra rødt land til Norge), vil dette selvsagt ikke bli anerkjent. De er ikke nødvendige, men de gjør alltid en trygg reise mulig - alle fakturaer, billetter osv. En ferge er ikke en trygg reise!
7) COVID-test – attestasjon/utskrift eller EU-sertifikat for testen
Dokumentasjonen skal være på et språk som forstås av nordmenn - engelsk, norsk osv.
 
⚠️ TESTER VED GRENSEN
De fleste må testes ved grensen. Dette er en gratis test. Unntak fra forpliktelsen:
1. Sjåfører i internasjonal transport
2. Personer som er fullstendig vaksinert eller har hatt covid (betingelsene ovenfor)
a) barn: covid-19-forskriften §4d sier: "Barn under 12 år skal ikke teste der det er uforholdsmessig krevende å få tatt testen av barnet." – det vil si at barn ikke testes når det er «for» krevende å bli testet – det vil si i praksis, når barnet er veldig redd eller det er andre forhold som gjør barnet vanskelig å teste, bør testen avbrytes .
 
⚠️ KARANTENE
Vi vil dele folk inn i tre grupper her: helt fritatt, hjemmekarantene og hotellkarantene.
– Personer som er fullstendig fritatt fra karantene:
1. Personer som kommer fra grønne land (fra 21.06/XNUMX fra Polen) som kom trygt til Norge
2. Personer som er fullvaksinert eller har hatt COVID (definisjon og dokumentasjon tidligere i innlegget)
– Personer underlagt hjemmekarantene:
1. Mindreårige
2. Personer som kun har oppholdt seg i regioner i Europa med færre enn 500/100.000 14 nye tilfeller de siste XNUMX dagene (for tiden hele Europa) og har mulighet for karantene på et sted med separat soverom, bad og kjøkken.
3. Personer som søkte og fikk positivt vedtak om fritak fra hotellkarantene på grunn av samfunnsviktige forhold – for eksempel begravelse eller alvorlig sykdom hos en kjær i Norge.
– Personer underlagt hotellkarantene:
1. Resten – hovedsakelig personer som oppholder seg utenfor EU.
 
Standard karanteneperiode er 10 dager. Den kan forkortes etter negativ PCR-test etter 7 dagers karantene (kommunen har ikke plikt til å betale for det, med mindre du bor på hotell). Barn og personer etter den første dosen av vaksinen (mellom 3 og 15 uker etter inntak) kan forkorte karantenen etter en negativ PCR-test etter 3 dager.
Kostnaden for et karantenehotell er 500 kr per dag for voksne, 250 kr for barn 10-18 år og 0 kr for barn under 10 år. Måltider er inkludert i hotellprisen.
 
⚠️ TUR FRA NORGE TIL DET GRØNNE LANDET (F.eks. POLEN FRA 21.06/XNUMX)
Du kan reise til et hvilket som helst grønt land fra Norge og tilbake uten karanteneplikt, uavhengig av lengden på oppholdet der. Reisen skal foregå trygt.
 
⚠️ POLEN – OPPTANGSKRAV TIL POLEN
Innreise til Polen på land - krever ikke tester, til sjøs - krever en test hvis vi ikke bor i Polen, med fly - krever en test. I praksis håndheves ikke dette. Vaksinerte og friskmeldte personer er unntatt fra opptaksprøven. Personer uten COVID-tester eller sertifikater er underlagt en 10-dagers karantene. Du kan bli løslatt fra karantene ved å ta en test innen 48 timer etter at du har krysset grensen. Følgende er også unntatt fra karantene:
1. Personer som viste negativt testresultat maks 48 timer før grensepassering
2. Vaksinert 14 dager etter full vaksinasjon
3. Restituerte pasienter inntil 6 måneder etter positivt testresultat
4. Barn under 12 år som reiser med en vaksinert eller restituert omsorgsperson.
https://dziennikustaw.gov.pl/D2021000105401.pdf
 
⚠️ GJELDENDE LISTE OVER GRØNNE LAND
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/
 
⚠️ SAMMENDRAG
Så for å oppsummere de viktigste tingene:
1. Du bor i Polen, du oppholdt deg i Polen i 10 dager, så har du fra 21.06. juni rett til å reise inn i Norge til ethvert formål – for arbeid, som turist osv. Du må reise trygt (med bil eller fly). Du er ikke underlagt inngangskarantene.
2. Du er vaksinert eller har hatt covid-19 og EU-sertifikat - fra 24.06. juni kan du besøke Norge uansett formål. Det er ingen restriksjoner på å reise hit – du kan komme deg til Norge når du vil. Du kan laste ned EU-sertifikatet i Polen fra IKP: https://pacjent.gov.pl/internetowe-konto-pacjenta
3. Du kan reise til Polen for en helg eller lenger og etter hjemkomst til Norge trenger du ikke å sette i karantene (hvis reisen var trygg)
4. Fargen på Polen kan endre seg fra uke til uke (fra hver søndag til mandag), så jeg anbefaler å følge med på nyhetene og planlegge turene dine i samsvar med prognosene og vite konsekvensene.
 
– Følg meg gjerne på Insta: https://www.instagram.com/ksiegowynorwegia/
 
kilde: Oppføring: https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/sporsmal-og-svar-om-koronasituasjonen/sporsmal-og-svar-om-innreiserestriksjoner/id2703365/
Karantene: https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/mer-informasjon-om-karantenehotell/id2784377/?expand=factbox2859956
Endringer fra 5.07/XNUMX: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/trygge_rammer/id2862254/
polsk lov: http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20210000861/O/D20210861.pdf

Kommenter